top of page

nedýchavci

Dnes se v biologii buňky rozdělují na prokaryotické, které jsou jednoduché a malé (nemají ani jádro), a eukaryotické, které jsou mnohem větší a složitější. Jsou to vlastně takoví malí človíčci s klasickými biochemickými procesy a potřebami vlastními pro živé organismy. Takový eukaryotický človíček například dýchá a tráví a u rostlin dokonce fotosyntezuje.

Bohužel puntičkářští vědci, kteří mají rádi šuplíky, kam si tak hezky všechno, co objeví, třídí, objevili něco, co jim v tom zase udělalo bordel, a trochu jim to ty šuplíčky zpřeházelo, neboť do teď přehlíželi takovou drobnost (To doslova. Je vidět pouze pod mikroskopem.). Mezi prsty jim tak protekly a potom zdrhly mitochondrie.

Mitochondrie jsou tičinkovité útvary do tvaru oválu, které mají vlastní DNA. (Chromozomy obsahující DNA jsou strukurou jádra buňky.) Mitochondrie mají i dvě vlastní biomembrány, které hlídají přechod látek z okolí dovnitř a naopak. Co nás ale nyní zajímá na mitochondriích, je to, že se v nich uskutečňuje buněčné dýchání (tedy štěpení organických sloučenin, jako jsou cukry, pomocí kyslíku) a slouží pro buňku trochu jako pro člověka plíce, které buňce ještě dodávají energii potřebnou pro její život.

Vědci z Přírodovědecké fakulty Universitas Carolina Pragensis a biomedicínského centra Biocev zkoumali jednobuněčné prvokyoxymonády z rodu Monocercomonoides, kteří si lebedí ve střevech obratlovců a některých skupin hmyzu a pomáhají jim s trávením celulózy. Díky tomu jsou první na světě, kteří obejvili prvoka bez mitochondrií. Vědci v nich nejprve hledali bílkoviny typické pro mitochondrie a potom i příslušné geny. Kdyby se tedy podařilo objevit alespoň stopu po genech spojených s mitochondriemi, bylo by možné říci, že někde skrytě přece jen existují. Ani nejpodrobnější analýza však nenašla žádnou stopu. Byl tak tedy odhalen první eukaryotický organismus, který postrádá součást eukaryotické buňky považovanou dlouhé roky za nepostradatelnou.

To, že u těchto prvoků nebyly mitochondrie nikdy pozorované, se již vědělo, ale až nyní to bylo potvrzeno. Dalším zkoumáním se přišlo i na to, že tito prvoci dokáží mitochondrie nějakým způsobem nahrazovat. Toto zkoumání je pro vědce důležité pro znalosti evoluce a vědění o tom, jaké druhy živočichů mohou existovat.

Zdroje:

Moje hlava, můj sešit z biologie a učebnice Odmaturuj! z biologie.


Nejnovější články
Archiv
Naleznete nás též na:
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
bottom of page