top of page

Význam a původ symbolu míru


Zajisté každý zná onen slavný symbol, který byl v 60. a na začátku 70. let nositelem míru a subkultury hippies. Tento symbol je však starší než hippies a v průběhu historie nalezneme různé významy, které jsou k němu přiřazovány. Pojďme se tedy podívat pod jakou zástavou stála tato subkultura.

Začněme moderní historií, neboť právě z té podle dostupných informací hippies svůj symbol převzali.

V roce 1958 přišel britský designér a umělec Gerald Holtom s návrhem symbolu, který by reprezentoval CND (Campaign for Nuclear Disarmament - Kampaň pro jaderné odzbrojení) - jednalo se o znak podobající se obrácenému kříži se zlomenými rameny uzavřený v kruhu a vyvedený černou barvou na bílém pozadí. Bylo to v době, kdy se měl konat rovněž první pochod za jaderné odzbrojení, a to z Londýna do Aldermastonu, kde se vyráběly a stále vyrábějí britské jaderné zbraně. Na tomto pochodu se užil vůbec poprvé v následující podobě - polovina byla černá na bílém pozadí a polovina bílá na zeleném pozadí, což symbolizovalo přerod ze zimy do jara, nebo-li ze smrti do života.

Pochodu se účastnil též Bayard Rustin, spřízněnec Martina Luthera Kinga, který tento symbol následně přivezl do Spojených států, kde se používal při pochodech za občanská práva. Posléze se však objevil rovněž na demonstracích proti válce ve Vietnamu a postupně se rozšířil do celého světa právě jako symbol míru.

Při tvorbě si Holtom vzal na pomoc vlajkovou abecedu a z prvních písmen slov Nuclear Disarmament (N je symbolizováno vlajkami drženými v 45 stupňovém úhlu směrem k zemi a D vlajkami drženými svisle) stvořil znak, který následně uzavřel do kruhu.

Sám tvorbu popisuje ještě takto:

„Byl jsem zoufalý. Opravdu zoufalý. Tak jsem nakreslil sám sebe; zástupce zoufalého jedince, s jednou rukou od sebe a druhou směrem dolů po způsobu Goyova Rolníka před popravčí četou.Poté jsem kresbu zjednodušil do podoby čar a ohraničil ji kruhem.“

Jenže symboly téměř totožné se symbolem míru známe z historie i v jiných významech než je tento.

V letech 54 - 68 n.l. panoval v Římě císař Nero, známý pro svou „výstřednost“ (zavraždění vlastní matky, údajné vypálení Říma, svatba s eunuchem atd.) a mnoha teology 2. a 3. století n.l. označovaný jako Antikrist (například v textu The Ascension of Isaiah- kvůli nedostatku znalostí v této oblasti bohužel nejsem schopen říci, o jaké dílo se jedná v češtině), který měl vizi světového míru, jehož se však dá dosáhnout až po vyvraždění všech křesťanů. A za symbol této vize, kterou se urputně snažil prosadit, si vybral obrácený kříž se zlomenými rameny později známý jako Neronův kříž.

Dále můžeme tento symbol nalézt v severské runové abecedě zvané mladší futhark/futhork, která se používala od 8. do 12. století n.l. převážně na skandinávském poloostrově. Jedná se o runu Yr, což v překladu znamená tis. Ten je dodnes vysazován na hřbitovech a pravděpodobně proto bývá spojován se smrtí a stejně tak i runa. Alespoň Adolf Hitler ji tak vnímal, jelikož je to jeden z vícera symbolů severské tradice, které zneužil. V tomto případě ji nechával připojit k datu úmrtí na hrobech vojáků SS místo klasického křesťanského kříže a pojmenoval ji Todesrune, tedy Runa smrti. K datu narození zase nechával vytesat Lebensrune, Runu života, kterou ve starším futharku, předchůdci mladšího futharku, nalezneme pod jménem Algiz, což znamená ochrana. V mladším futharku ji můžeme ovšem nalézt též, a to pod jménem Madhr, tedy člověk.

Když vezmeme v potaz tyto znalosti a to, že symbol míru se nachází v kruhu, který můžeme vnímat jako vyjádření úplnosti nebo cykličnosti, dá se vnímat též jako nepřetržitý cyklus smrti. Například. Ovšem jedná se pouze o můj kostrbatý výklad na základě minimálních znalostí symbolismu.

Na závěr se tedy dá říci, že symbol míru má nepoměrně zajímavější historii než je vlajková abeceda, ačkoliv nezpochybňuji to, že v tomto konkrétním významu mohl vzniknout právě takto, každopádně je jen na vás jak ho budete nadále vnímat - jako symbol míru nebo jako symbol v minulosti využívaný spíše k opaku.

Zdroje:


Nejnovější články
Archiv
Naleznete nás též na:
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
bottom of page